DEKLARATAT

 • in Deklarata, DEKLARATAT

  Deklaratë për shtyp – Ndotja në fshatrat e Krujës po rrezikon jetën dhe shëndetin e shtetasve

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH), ndoqi me shqetësim pamjet filmike të publikuara nga emisioni investigativ “Fiks Fare” i televizionit Top Channel. Në këto pamje u transmetua ndotja shqetësuese nga djegia e furrave të gëlqeres në fshatin Borizanë dhe Nikël të Krujës. Para disa javësh, vëzhgues të KShH-së kanë kryer verifikime në fshatin Borizan...
 • in Deklarata

  Deklarate per Shtyp: Në ditën ndërkombëtare për eleminimin e diskriminimit racial

  Data 21 Mars shënon ditën ndërkombëtare për eleminimin e diskriminimit racial.   Sipas Konventës së UN për eleminimin e të gjitha formave të diskriminimit racial, ky i fundit nënkupton çdo dallim, përjashtim, kufizim, ose preferencë në bazë të racës, ngjyrës, prejardhjes, origjinës kombëtare ose etnike që ka për qëllim ose ndikon në zhvleftësi...
 • in Deklarata

  MOSRESPEKTIMI I AFATEVE LIGJORE TË KODIT ZGJEDHOR

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) është duke monitoruar aspekte të rëndësishme që kanë të bëjnë me mbarëvajtjen e procesit parazgjedhor, në kuadër të zgjedhjeve parlamentare që do të zhvillohen në vendin tonë në datën 18 Qershor të këtij viti.   Me anë të medias jemi informuar se, ka parti politike që nuk kanë propozuar pranë...
 • in Deklarata

  Në mbështetje të Raportit të DASH dhe për më shumë transparencë për publikun në zbatimin e reformës në drejtësi

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH), duke vlerësuar dhe mbështetur Raportin e Departamentit Amerikan të Shtetit për të drejtat e njeriut në Shqipëri për vitin 2016, bën thirrje për reflektim dhe zgjidhje efektive të problematikave të të drejtave të njeriut, të evidentuara në këtë raport.   Në raportin e DASH, problemet më të rëndësishme që ce...
 • in Deklarata

  SHQETËSUESE SITUATA E DHUNËS PSIKOLOGJIKE DHE FIZIKE NDAJ FËMIJËVE NË SISTEMIN ARSIMOR PARAUNIVERSITAR

  Sot, në datën 7 Mars 2017, festohet si çdo vit dita e mësuesit, e cila i kushtohet personelit edukues të shkollave dhe universiteteve. Ndërkohë që një pjesë e këtij personeli gëzon integritet dhe punon me përkushtim, profesionalizëm dhe me cilësi të lartë, Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) vëren me keqardhje se në sistemin arsimor parauniversita...
 • in DEKLARATAT

  T’i jepet fund gjuhës dhe thirrjeve të urrejtjes ndaj Shqiptarëve në Maqedoni

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) si një organizatë e pavarur jo-qeveritare shpreh shqetësimin e saj për ngjarjet e fundit në Maqedoni. Presidenti i Maqedonisë refuzoi të japë mandatin për formimin e qeverisë se re kreut të opozitës. Këtë ai u mundua të justifikojë me thirrje të urrejtjes nacionaliste ndaj partive shqiptare të Maqedonisë, duke i...
 • in Deklarata

  THIRRJE PUBLIKE E KOALICIONIT “DREJTËSI PËR TË GJITHË”

  Në emër të Koalicionit “Drejtësi për të gjithë”, vlerësojmë se qytetarët kërkojnë hapa konkrete dhe vullnet të qartë nga të gjitha forcat politike dhe institucionet kushtetuese, për zbatimin efektiv të reformës në drejtësi dhe zhvillimin e zgjedhjeve të lira dhe të ndershme. Pa këto dy reforma tepër të rëndësishme për vendin tonë, nuk mund të...
 • in DEKLARATAT

  Rekomandohet zgjidhje e shpejtë dhe efektive për kërkesat e banorëve të Zharrëzës

  Sot në dt. 27 Shkurt 2017, përfaqësues të Komitetit Shqiptar të Helsinkit (KShH) u takuan me banorët e Fshatit Zharrëz të Bashkisë së Patosit, të cilët prej disa ditësh kanë nisur një tubim dhe kanë rrugëtuar drejt Tiranës, duke u vendosur para Ministrisë së Energjisë dhe Industrisë. Prej kohësh, banorët e Zharrëzës janë ankuar dhe...
 • in DEKLARATAT

  Shqetësuese ndotja e ambientit në fshatin Borizanë dhe Kadias të Krujës

  Duke marrë shkas nga njoftimet në media dhe nga disa ankesa të banorëve në fshatrat Borizane dhe Kadias të Krujës, të cilët ankohen se vazhdon djegia e furrave të gëlqeres, Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) realizoi një mision verifikimi në terren. KShH mori takim me përfaqësues të zgjedhur, me banorë të zonës, me pronarë të...
 • in DEKLARATAT

  Të parandalohen vetëvrasjet në sistemin e burgjeve

  Sipas njoftimeve në median e dt. 18 Shkurt 2017, në Institucionin e Ekzekutimit të Vendimeve Penale në Rrugën “Mine Peza”, (Burgu 302) Tiranë, i dha fund jetës 23 vjeçari, i paraburgosuri me iniciale N. L. Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH), duke marrë shkas nga kjo ngjarje e dhimbshme shpreh shqetësimin se, vetëm brenda këtij viti...
 • in Deklarata

  Të sigurohet ujë i pijshëm dhe t’i jepet fund ndotjes për banorët e Visokës

  Në Fshatin Visokë të Bashkisë Mallakastër banojnë 400 familje, me rreth 1200 banorë. Ky fshat nuk ka patur historikisht ujësjellës. Ujin e pijshëm, banorët e siguronin në mënyra të ndryshme nga zonat përreth, qoftë duke e transportuar edhe me bagëti. Duke marrë shkas nga informacionet e pasqyruara në media, si dhe në kuadër të nismës...
 • in 0 - Lajme, Deklarata

  Nje Ligj i rendesishem – Niazi Jaho, Këshilltar Ligjor pranë Komitetit Shqiptar të Helsinkit

  Në Tetor të vitit 2014, Kuvendi i Shqipërisë miratoi Ligjin “Për njoftimin dhe konsultimin publik”. Është ligj i rëndësishëm sepse për herë të parë  rregullohet procesi i njoftimit dhe i konsultimit publik i projektligjeve, dokumenteve strategjik kombëtar dhe vendor si dhe politikave më interes të lartë publik. Është veçanërisht i rëndësishëm sepse...
 • in Deklarata

  Deklaratë për Shtyp – Njoftimi i zgjedhësve në shtëpi

  Sipas nenit 52, të Kodit Zgjedhor, deri në dt. 6 Mars 2017, kryetari i Njësisë Vendore duhet të marrë masa që, çdo zgjedhës të njoftohet me shkrim në banesën e tij se, në cilën qendër votimi do të votojë dhe në cilin numër rendor të listës së zgjedhësve është emri i tij. Komiteti Shqiptar i...
 • in Deklarata

  Dorëzimi i armëve të zjarrit shpëton jetë njerëzish

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) e mirëpriti Ligjin Nr: 141/2016 që, veç të tjerave, amnistoi nga ndjekja penale të gjithë personat që vullnetarisht deri në datën 30 Prill 2017 deklarojnë ose njoftojnë organet e policisë për dorëzimin e armëvë të zjarrit të çdo lloji. KShH mbështet organet e policisë së shtetit që në zbatim të...
 • in Deklarata

  TË MOS CENOHET KONTRIBUTI DHE EKSPERTIZA AMERIKANE PËR NDËRTIMIN E SHTETIT LIGJOR DHE REFORMAVE TË RËNDËSISHME NË VENDIN TONË

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH), duke marrë shkas nga komunikata e djeshme për shtyp e Prokurorit të Përgjithshëm në drejtim të Ambasadorit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Z. Donald Lu, me keqardhje konstaton se, ky komunikim nuk është as i përshtatshëm dhe as i shëndetshëm për zbatimin e reformave në vendin tonë. KShH vlerëson...
 • in Deklarata

  TË MOS VONOHEN NDRYSHIMET NË KODIN ZGJEDHOR

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) vlerëson rëndësinë e veçantë që ka zhvillimi i zgjedhjeve parlamentare të 18 Qershorit 2017, sidomos pas miratimit të ndryshimeve të ndjeshme në kuadër të reformës në sistemin e drejtësisë që sapo ka filluar nga zbatimi. Synimi kryesor është që këto zgjedhje të jenë të lira, të ndershme dhe demokratike duke...
 • in DEKLARATAT, Edukimi Ligjor - Veprimtari, LAJMET

  Vijon nisma e ndërgjegjësimit dhe aktivizimit për Reformën në Drejtësi në Qytetin e Vlorës

  Në datat 23 dhe 24 Janar 2017, Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) vijoi në Qytetin e Vlorës, nismën e ndërgjegjësimit dhe aktivizimit për Reformën në Drejtësi. Në këto data u realizuan dy forume diskutimi dhe një emision në televizionin lokal “Fokus TV”, të cilat kishin për qëllim ndërgjegjësimin e qytetarëve, pedagogëve dhe studentëve, profesion...
 • in Deklarata

  Komisionieri për mbrojtjen nga diskriminimi konstaton diskriminimin e fëmijëve që vuajnë nga Leucemia

  Shoqatat Together for Life dhe Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) vlerësojnë vendimin e dhënë nga Komisioneri për Mbrojtjen nga Diskriminimi lidhur me fëmijët që vuajnë nga sëmundja e Leucemisë. Vendimi vjen pas kërkesës së bërë nga të dyja organizatat, në muajin gusht 2016, për të kryer një hetim administrativ ex-officio, mbi diskriminimin e fëm...
 • in DEKLARATAT

  Mbi respektimin e të drejtave dhe lirive të njeriut në Shqipëri përgjatë vitit 2016

  KONFERENCE PER SHTYP: Mbi respektimin e të drejtave dhe lirive të njeriut në Shqipëri përgjatë vitit 2016 Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) është duke përgatitur raportin vjetor lidhur me situatën e respektimit të të drejtave dhe lirive të njeriut në vendin tonë gjatë vitit 2016. Bazuar në një traditë të përvitshme të KShH-së, vlerësuam që...
 • in Deklarata

  Deklarate per Shtyp – Nje krim Tragjik

  Sipas njoftimeve në media, Prokuroria ka nisur procedim penal ndaj gjyqtarit që lëshoi “Urdhërin e Mbrojtjes” në favor të shtetases Liljana Rukaj, e cila u vra nga burri i saj. KShH fillimisht shpreh ngushëllimet e sinqerta familjarëve dhe të afërmve për këtë vrasje kaq të dhimbshme dhe tragjike, si dhe i sugjeron organeve të ndjekjes...
 • in Deklarata

  Ndryshimet në Kodin Zgjedhor – Kërkojmë gjithpërfshirje

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) shpreh shqetësimin lidhur me faktin se megjithëse zgjedhjet e ardhshme parlamentare do të zhvillohen në qershor të vitit të ardhshme ende nuk është hartuar projekti i ndryshimeve që duhet t’i bëhen Kodit Zgjedhor duke u mbështetur sidomos në rekomandimet e OSBE/ ODIHR-it. Në këtë drejtim KShH ka parasysh se ndry...
 • in Deklarata

  Gjuha dhe urrejtja pengon debatin konstruktiv

  Të nderuar deputetë, Nuk është hera e parë që Komiteti Shqiptar i Helsinkit ka bërë thirrje që në punimet parlamentare të shmanget gjuha e urrejtjes. KShH ka reaguar publikisht për këtë çështje, i bindur se do të gjente mbështetjen e opinionit të gjerë shoqëror. Meqë gjuha e urrejtjes këto kohët e fundit është intensifikuar dhe...
 • in DEKLARATAT

  Për njohjen dhe zbatimin efektiv të Ligjit “Për njoftimin dhe Konsultimin Publik”

  Në datën 23 Nëntor 2016, Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) organizoi një forum informues me përfaqësues të medias dhe shoqatave të gazetarëve. Qëllimi i këtij forumi ishte ndërgjegjësimi i grupeve të interesit lidhur me standartet e reja ligjore për njoftimin dhe konsultimin publik të projektakteve dhe rëndësinë e ushtrimit të instrumentave të t...
 • in DEKLARATAT

  Njoftim për shtyp – Forum diskutimi

  Para dy vitesh, në Tetor 2014, Kuvendi miratoi ligjin “Për njoftimin dhe konsultimin publik”, qëllimi kryesor i të cilit është të inkurajojë pjesëmarrjen e publikut dhe grupeve të interesit në vendimmarrje dhe qeverisje, të rrisë efiçencën dhe nivelin e transparencës dhe të përgjegjësisë së autoriteteve publike ndaj publikut dhe palëve të interesua...
 • in DEKLARATAT

  Për shkeljet e konstatuara gjatë monitorimit të kryer në Institucionet e Ekzekutimit të Vendimeve Penale Fier dhe Fushë – Krujë

  Në dt. 28 Tetor 2016, vëzhgues të Komitetit Shqiptar të Helsinkit (KShH) realizuan një monitorim në Institucionin e Ekzekutimit të Vendimeve Penale, Fier. Gjatë këtij monitorimi rezultoi se ndaj të dënuarit A.G ishte marrë masë disiplinore e përjashtimit nga të gjitha veprimtaritë e përbashkëta deri në 20 ditë, bazuar në nenin 53 pika 1 shkronja...
 • in DEKLARATAT

  Njoftim për shtyp – Forum diskutimi

  Para dy vitesh, në Tetor 2014, Kuvendi miratoi ligjin “Për njoftimin dhe konsultimin publik”, qëllimi kryesor i të cilit është të inkurajojë pjesëmarrjen e publikut dhe grupeve të interesit në vendimmarrje dhe qeverisje, të rrisë efiçencën dhe nivelin e transparencës dhe të përgjegjësisë së autoriteteve publike ndaj publikut dhe palëve të interesua...
 • in DEKLARATAT

  Më shumë mbrojtjen për gazetarinë investigative liria e shprehjes është e garantuar ajo duhet respektuar.

  Para disa ditësh, Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) zhvilloi një takim me shtetasen Alida Tota, me profesion gazetare, e cila pretendoi largim të padrejtë nga puna për shkak të investigimit gazetaresk të kryer në Landfillin e Sharrës, ku humbi jetën 17 vjeçari A.Gj. Sipas gazetares, largimi nga puna çoi në transmetimin e pjesshëm të këtij...
 • in DEKLARATAT

  Njoftim për shtyp

  Sipas njoftimit të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve (KQZ) të datës 7 Shtator 2016, në shkollën “Nazmi Rushiti” Peshkopi, shkollën 9 – vjeçare në Maqellarë, shkollën 9 – vjeçare në Qendër Tomin dhe në shkollën 9 – vjeçare në Sohodoll, nuk u paraqitën për trajnim asnjë anëtar i KQV-ve. KQZ-ja për këtë shkak ka qenë e...
 • in DEKLARATAT

  Humbja tronditëse e jetës së shtetasit shqiptar Pëllumb Marnikollaj

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH), fillimisht i shpreh ngushëllimet e sinqerta familjes dhe të afërmve të viktimës, Pëllumb Marnikollaj. KShH, mbështetur në dokumentet ndërkombëtare, nenin 3 të Konventës Evropiane të të Drejtave të Njeriut dhe protokollet përkatëse, si dhe praktikën e Gjykatës së Strasburgut, kur vdekja për dyshimet e bazuara pë...
 • in DEKLARATAT

  Cënohet siguria në Institucionet e Ekzekutimit të Vendimeve Penale Shën Koll dhe Vaqarr

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) vëren se ngjarjet e raportuara në Institucionet e Ekzekutimit të Vendimeve Penale, Shën Koll dhe Vaqarr kanë cenuar sigurinë e personave të privuar nga liria dhe personelit që kujdeset për këta persona, në këto institucione. Pavarësisht se mënyra dhe rrethanat në të cilat kanë ndodhur këto dy ngjarje janë të...
 • in DEKLARATAT

  Përshëndesim miratimin me konsensus të Reformës në Sistemin e Drejtësisë

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH), qysh në datën 8 korrik 2016 u ka bërrë thirrje të gjithë deputetëve të Kuvendit të Shqipërisë që të miratonin projekt-ndryshimet Kushtetuese për Reformën në Sistemin e Drejtësisë, sepse kjo në radhë të parë ishte në interes të Shqipërisë. Përshëndesim Kuvendin e Shqipërisë që më në fund arriti në përfundimin...
 • in DEKLARATAT

  Shkelje të të drejtave të personave të burgosur në IEVP Lezhë

  Në dt. 22 qershor 2016, Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) ka zhvilluar një monitorim në Institucionin e Ekzekutimit të vendimeve Penale Lezhë për shqyrtimin e disa ankesave të ardhura nga personat e burgosur. Nga ky monitorim rezultuan disa problematika dhe shkelje të të drejtave, nga të cilat e shikojmë të nevojshme të përmendim: 1. Situata...
 • in DEKLARATAT

  Aktet e dhunës ndaj grave dhe fëmijëve, jo vetëm duhen ndëshkuar, por edhe parandaluar

  Media e shkruar dhe audiovizive informon për raste dhune të rënda dhe tronditëse ndaj grave dhe fëmijëve. Në mënyrë të veantë, pamjet e transmetuara nga media investigative në vendin tonë janë rrënqethëse dhe të papranueshme në një vend demokratik që aspiron integrimin në Bashkimin Evropian. Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) ka reaguar vazhdimis...
 • in DEKLARATAT

  Trajtim çnjerëzor dhe degradues i Personave me Aftësi të Kufizuar

  Në Emisionin “Stop” të TV Klan, të datës 31 Maj 2016 janë transmetuar pamje rrënqethëse nga ambientet e brendshme të Qendrës së Zhvillimit Shkodër, ku trajtohen persona me aftësi të kufizuar. Në pamjet e transmetuara brenda këtyre ambienteve duken disa shtetas që janë të lidhur në duar ose këmbë me dryne dhe zinxhirë, të fiksuar...
 • in DEKLARATAT

  Deklaratë për shtyp – Maj 31, 2016

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KSHH), organizata e parë joqeveritare e krijuar në dhjetor të vitit 1990, shpreh shqetësimin se miratimi i reformës në sistemin e drejtësisë po vonohet. Shqetësimi ynë buron nga fakti se jemi një organizatë që për më shumë se 25 vjet, si mision kryesor kemi patur dhe vazhdojmë të kemi mbrojtjen e...
 • in DEKLARATAT

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit vlerëson reagimin e Kontrollit të Lartë të Shtetit

  Komiteti Shqiptar i Helsnikit (KShH) po zbaton Projektin “Rritja e transparencës së organeve të drejtësisë në luftën ndaj veprave të korrupsionit”, të mbështetur financiarisht nga Ambasada e SHBA-ve në Tiranë, Shqipëri. Bazuar në Ligjin “Për të drejtën e informimit”, në Janar 2016, KShH i është drejtuar me shkresë Kontrollit të Lartë të Shtetit (KL...
 • in DEKLARATAT

  Ndërhyrja për marrjen e vendimeve nga ana e gjykatës është e ndaluar

  Sipas nenit 145 të Kushtetutës gjyqtarët janë të pavarur dhe u nënshtrohen vetem kushtetutës dhe ligjeve. Ndërhyrja në veprimtarinë e gjykatava ose të gjyqtarëvë sjell përgjegjësi sipas ligjit. Vendimet e dhëna nga gjykata mund të prishen apo ndryshohen vetëm nga instancat më të larta të sistemit gjyqësor. Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KSHH) nuk p...
 • in DEKLARATAT

  Dënojmë dhunën ndaj gazetarit

  Media elektronike dhe ajo e shkruar informoi publikun e gjerë për një akt të dënueshëm. Për shkak të ushtrimit të detyrës së tij, është dhunuar barbarisht gazetari Eduard Ilnica. Kjo ngjarje ka ndodhur pas një shkrimi që ai kishte publikuar në faqen elektronike të “Telesport”, lidhur me ndeshjen mes ekipeve të futbollit të Korabit dhe...
 • in DEKLARATAT

  Zbatimi i ligjit është i detyrueshëm për të gjithë

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) i është drejtuar Kontrollit të Lartë të Shtetit (KLSh) me kërkesën për dërgimin e kopjeve të kallëzimeve penale që KLSh-ja, gjatë vitit 2014 i ka dërguar Prokurorive të Rretheve Tiranë dhe Durrës, si dhe kopjet e ankimeve të KLSh-së në gjykatë ndaj vendimeve të prokurorisë për mosfillimin ose pushimin e...
 • in DEKLARATAT

  Mjaft përdorimit të medias si zgjatim i politikës dhe i biznesit

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit, shoqata ProLGBT dhe Civil Rights Defenders bëjnë thirrje për respektimin e lirisë së shtypit dhe ndalimin e censurës e vetëcensurës. Në këto 26 vjet të demokracisë dhe pluralizmit në vendin tonë, shtypi ka dhënë një kontribut të çmuar për të inkurajuar debatin publik në interes të përgjithshëm. Megjithatë gazetarët pr...
 • in DEKLARATAT

  Nisma Civile # pro reformës në drejtësi

  Shqipëria ndodhet para një momenti të rëndësishëm të historisë së 25 viteve të fundit, përpjekjesh të vazhdueshme për konsolidimin e demokracisë, shtetit të së drejtës, zhvillimit ekonomik dhe mirëqënies sociale. Miratimi i reformës në drejtësi, siç dëshmohet edhe nga hulumtimet e fundit, është një prioritet që gëzon mbështetje masive nga ana e qyt...
 • in DEKLARATAT

  Të ndalet përdorimi i fyerjeve dhe gjuhës së urrejtjes

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) edhe më parë i ka bërë thirrje përfaqësuesve të popullit në organin legjislativ (Kuvendit) që në debatin parlamentar, kritikat dhe vërejtjet e nevojshme për një qeverisje më të mirë të vendit, të mos i kthejnë në arenën e fyerjeve, shprehjes së fjalëve të pahijshme dhe ofenduese si dhe akuzave reciproke,...
 • in DEKLARATAT

  Shkresë Komisionit të Posacëm për Reformën Zgjedhore mbi Rekomandimet e OSBE-ODIHR

  Drejtuar: Z. Bashkim Fino, Bashkëkryetar Z. Oerd Bylykbashi, Bashkëkryetar Komisioni i Posaçëm për Reformën Zgjedhore Kuvendi i Shqipërisë Për dijeni:        Z. Saimir Tahiri Ministër i Punëve të Brendshme Shkëlqesisë së Tij, Ambasador Florian Raunig Prezenca e OSBE-së në Shqipëri Shkëlqesisë së Saj, Ambasadore Romana Vlahutin Delegacioni i Bashkim...
 • in DEKLARATAT

  Një shoqëri civile që komunikon dhe monitoron organet e drejtësisë, në funksion të garantimit të shtetit të së drejtës

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH), në bashkëpunim me 5 (pesë) organizata të shoqërisë civile në disa vende të Ballkanit Perëndimor dhe vendeve të Vishegradit, prej më shumë se 1 viti është duke zbatuar Projektin me titull “OJF-të dhe sistemi gjyqësor – aktivitete monitoruese, ndërveprime, bashkëpunim, komunikim”, të mbështetur nga Fondi i Visheg...
 • in DEKLARATAT

  Për një sistem drejtësie më human dhe më efikas

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) përshëndet miratimin e Ligjit “Për amnistinë” nga Kuvendi, si një mjet për uljen e mbipopullimit në burgje e paraburgime dhe shprehjen e humanizmit ndaj personave të privuar nga liria. Megjithatë, do të deshëm të nënvizojmë se kjo amnisti nuk e shmangu fenomenin e mbipopullimit, i cili siç kemi theksuar vazhdimi...
 • in DEKLARATAT

  Nismat ligjore për dekriminalizimin nuk është monopol i partive politike

  Sot mediat e vendit njoftuan se forcat politike parlamentare arritën marrëveshjen lidhur me përmbajtjen e projektligjit për dekriminalizimin dhe se do ta miratojnë atë, me unanimitet, në seancën më të parë të Kuvendit. Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KSHH) përshëndet këtë marrëveshje dhe shpreson se ky ligj, jo vetëm do të miratohet, por dhe do të...
 • in DEKLARATAT

  Të respektohen të drejtat e shtetasve dhe etika gazetareske

  Prej disa ditësh në rrjetet sociale dhe në media të ndryshme janë botuar disa fotografi me subjekt nga jeta intime seksuale e shtetasve privatë. Pa u ndalur në aspektin e cenimit të jetës private, e cila është çështje personale e të dëmtuarve, vlerësojmë se është me vend të reagojmë mbi pasojat që, botimi i pamjeve...
 • in DEKLARATAT

  Trafikimi i qenieve njerëzore, shkelje e dinjitetit njerëzor që duhet eliminuar

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH), si i gjithë publiku shqiptar, u njoh me Raportin e Trafikimit të Qenieve Njerëzore, për vitin 2014, përgatitur nga Departamenti Amerikan i Shtetit. Ne e konsiderojmë trafikimin e qenieve njerëzore si një ndër format më të rënda të dinjitetit njerëzor , të lirive dhe të drejtave të njeriut, prandaj ndihemi...
 • in DEKLARATAT

  Monitorimi i pavarur i burgjeve – Garanci per respektimin e te drejtave te personave te privuar nga liria

  Nga njoftimet ne media, jemi vënë në dijeni se, në dt. 21 korrik 2015, përfaqësues të institucionit të Avokatit të Popullit nuk janë lejuar të hyjnë në Institucionin e Ekzekutimit të Vendimeve Penale në Rrugën “Mine Peza”, Tiranë, ku kishin shkuar per te verifikuar dy ankesa të personave te burgosur. Ata nuk janë lejuar që...
 • in DEKLARATAT

  Një ngjarje tronditëse dhe e dhimbshme

  Media elektronike dhe ajo e shkruar, informuan publikun e gjërë për një ngjarje tronditëse që kishte ndodhur në jetimoren e Shkodrës. Punonjëse të këtij institucioni u panë, në vidion e regjistruar, të kryenin veprime dhume dhe sjellje mospërfillëse dhe përçmuese ndaj fëmijëve, që duhet t’u shërbenin si kujdestare, sepse paguheshin nga buxheti i sh...
 • in DEKLARATAT, Zgjedhje te Lira dhe te Ndershme - Raporte & Studime

  Gjetjet kryesore të vëzhgimit të proçesit përgatitor për zgjedhjet vendore, 21 qershor 2015

  Shkurtime të termave të përdorura KSHH – Komiteti Shqiptar i Helsinkit KZ – Kodi Zgjedhor KQZ – Komisioni Qendror i Zgjedhjeve KZAZ – Komisionet Zonale të Administrimit Zgjedhor QV – Qendër Votimi HYRJE Respektimi i së drejtës së votës, si pjesë e rëndësishme e të drejtave themelore të njeriut, ka qenë objekt i vëzhgimit të...
 • in DEKLARATAT

  Edhe një minator tjetër humb jetën duke punuar në minierë

  Nga njoftimet në media jemi njoftuar se, në mbasditen e datës 28 Qershor, ka ndodhur një ngjarje e rëndë më pasojë vdekjen e një minatori në një minierë të Martaneshit, në Bulqizë. Mediat njoftojnë se minatori Shaban Grica, 45 vjec, babai i tre fëmijëve humbi jetën nga shëmbja e një sasie të madhe minerali dhe...
 • in DEKLARATAT

  Dënojmë ngjarjen e rëndë kriminale në fshatin Lazarat

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) mësoi për ngjarjen tragjike që ndodhi në fshatin Lazarat të Gjirokastrës. Pasojat e rënda si, humbja e jetës së një efektivi të forcave Renea dhe plagosja e dy punonjësve të tjerë të policisë, janë të dhimbshme e shqetësuese. Nga deklarata e Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe informacioneve që përcjellin...
 • in DEKLARATAT

  Dhuna e Policisë ndaj protestuesve e papranueshme

  Në datën 4 Maj, disa shtetas te qytetit te Kukësit organizuan një tubim, për të shprehur pakënaqësitë e tyre ndaj pagesës së detyrimeve dhe kamatëvonesave të faturave të energjisë elektrike. Kërkesën e tyre paraprake për leje, lidhur me zhvillimin e tubimit, organet e policisë në rreth e kishin refuzuar, megjithatë organizatorët e zhvilluan tubimin...
 • in DEKLARATAT, Zgjedhje te Lira dhe te Ndershme - Deklarata & Njoftime

  Të parandalohen incidentet, të shmanget gjuha e urrejtjes

  Mediat e datës 2 maj 2015, informuan publikun e gjerë lidhur me një incident të ndodhur në qytetin e Durrësit, gjatë mitingut të organizuar nga znj. Grida Duma, kandidate e Partisë Demokratike për Bashkinë Durrës. Incidenti ishte me element të veprës së kundraligjshme dhe për pasojë, siç informohemi, ka filluar dhe ndjekja penale. KShH dënon...
 • in DEKLARATAT

  Nuk duhet vonuar me ngritjen e kzaz-ve

  Dje, më 7 Prill 2015, Komisioni Qendror i Zgjedhjeve (KQZ), në zbatim të nenit 17 të ligjit 31/2015 ”Për disa ndryshime dhe shtesa në ligjin nr. 10019, datë 29.12.2008 ”Kodi Zgjedhor i Republikës së Shqipërisë” të ndryshuar”, vendosi të përcaktojë datën 9 Prill 2015, si afatin e fundit për partitë parlamentare, të pozitës dhe opozitës,...
 • in DEKLARATAT, Zgjedhje te Lira dhe te Ndershme - Deklarata & Njoftime

  Nuk duhet vonuar me ngritjen e KZAZ-ve

  Dje, më 7 Prill 2015, Komisioni Qendror i Zgjedhjeve (KQZ), në zbatim të nenit 17 të ligjit 31/2015 ”Për disa ndryshime dhe shtesa në ligjin nr. 10019, datë 29.12.2008 ”Kodi Zgjedhor i Republikës së Shqipërisë” të ndryshuar”, vendosi të përcaktojë datën 9 Prill 2015, si afatin e fundit për partitë parlamentare, të pozitës dhe opozitës,...
 • in DEKLARATAT

  Ngjarja e rëndë në Marinzë mund të parandalohej

  Në datën 1 prill 2015, publiku erdhi në dijeni se në zonën e Marinzës, të Fierit kanë shpërthyer disa puse nëntokësore nafte. Si pasojë e shpërthimeve të përsëritura, të shoqëruara me çlirimin e gazit në ajër si dhe daljen e ujërave nëntokësore, situata është bërë e rrezikshme dhe për pasojë është dashur të evakuoheshin dhjetëra...
 • in DEKLARATAT

  Dënojmë dhunën e kundraligjshme të punonjësve te policisë në Korçë

  Sipas njoftimeve të medias, shoqëruar dhe me videot përkatëse, rezulton se në dt. 21 Shkurt 2015, punonjës të Komisariatit të Policisë Korçë kanë ushtruar dhunë fizike ndaj qytetarit Tomi Misha. Për goditjet dhe plagët e marra ai është shtruar për mjekim në Spitalin Rajonal Korçë. Mësohet gjithashtu se, ndaj efektivave të policisë, Prokuroria e Rre...
 • in DEKLARATAT

  Vonesat janë me pasoja për procesin zgjedhor

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) shpreh shqetësim për faktin se ende nuk janë miratuar ndryshimet e nevojshme në Kodin Zgjedhor (KZ), megjithëse data e zgjedhjeve për organet e qeverisjes vendore po afron. Siç dihet, ato do të zhvillohen më datë 21 Qershor 2015, duke patur si risi ndarjen e re administrativo-territoriale. Bazuar në dispozitat e...
 • in DEKLARATAT, Zgjedhje te Lira dhe te Ndershme - Deklarata & Njoftime

  Deklaratë për shtyp: Vonesat janë me pasoja për procesin zgjedhor

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) shpreh shqetësim për faktin se ende nuk janë miratuar ndryshimet e nevojshme në Kodin Zgjedhor (KZ), megjithëse data e zgjedhjeve për organet e qeverisjes vendore po afron. Siç dihet, ato do të zhvillohen më datë 21 Qershor 2015, duke patur si risi ndarjen e re administrativo-territoriale. Bazuar në dispozitat e...
 • in DEKLARATAT

  Deklaratë për shtyp – 3 Shtator, 2014

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit përshëndet dhe mbështet Deklaratën e përbashkët të Samitit të vendeve të Ballkanit Perëndimor, të Bashkimit Europian, të Gjermanisë, etj.,që u mbajt në Berlin, më 28 Gusht 2014. Në mënyrë të veçantë përshëndesim Qeverinë Gjermane dhe Kancelaren Angela Merkel, jo vetëm si nismëtarë të organizimit të këtij Samiti, por dh...
 • in DEKLARATAT

  Projektligjet të diskutohen në mënyrë gjithëpërfshirëse

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) vazhdimisht ka patur në qendër të vëmendjes sudimin e nismave ligjore të ndërmarra, me qëllim që të vlerësojë dhe të sugjerojë përmirësime, të cilat do të garantonin standard më të lartë për respektimin e lirive dhe të drejtave të njeriut, si dhe për të ruajtur e forcuar shtetin e të...
 • in DEKLARATAT

  Vendi duhet të distancohet përfundimisht nga kultivimi dhe trafikimi i bimëve narkotike

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) përshëndet aksionin e forcave të Policisë së Shtetit për të imponuar zbatimin e ligjit në disa zona të mbjelljes së bimëve narkotike si dhe trafikimit të tyre. Aksioni aktualisht është përqendruar në Komunën Lazarat, ku prej kohësh është folur se është një ndër qendrat kryesore të kultivimit e tregtimit të...
 • in DEKLARATAT

  Demokracia parlamentare nuk pajtohet me gjuhën e urrejtjes

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) edhe më parë ka reaguar publikisht kundër gjuhës së urrejtjes dhe sjelljeve agresive, që shpesh janë përdorur në Kuvend, si nga deputetë të maxhorancës dhe ata të opozitës. Është për të ardhur keq, madje është bërë tepër shqetësues fakti se ky fenomen, kohët e fundit, po manifestohet gjithnjë e më...
 • in DEKLARATAT

  Shkelje e rëndë e ligjit në Komisariatin e Policisë nr. 1, Tiranë

  Komitetit Shqiptar të Helsinkit (KShH), në dt. 16.05.2014 verifikoi respektimin e të drejtave dhe trajtimin e personave të ndaluar/arrestuar në Komisariatin e Policisë nr. 1, të Drejtorisë së Policisë së Qarkut Tiranë. 8 persona, 7 prej të cilëve me masë sigurie “arrest me burg” dhe një në pritje të caktimit të masës së sigurimit nga...
 • in DEKLARATAT

  Për zvarritjet e theksuara e të pamotivuara të gjykimeve duhet të nxirret përgjegjësia e atyre që i shkaktojnë ato

  Prej monitorimeve të kryera nga Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH), në shumë gjykata të vendit, veç të tjerave janë konstatuar edhe zvarritje të gjykimeve të mjaft çështjeve penale e civile. Shtyrjet e seancave gjyqësore shpesh kanë qenë të paarsyetuara dhe të pamotivuara, gjë që bie ndesh jo vetëm me dispozitat procedurale në fuqi, por dhe...
 • in DEKLARATAT

  Banorët e zonave të përmbytura duhen mbështetur

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) po ndjek me vëmendje situatën e rënduar në zonat e përmbytura të vendit nga rreshjet e kohëve të fundit, si dhe reagimet e veprimet e strukturave përgjegjëse të shtetit. Sipas informacioneve që ofrojnë mediat e shkruara dhe ato elektronike, janë përmbytur rreth 5000 ha tokë, 4.500 shtëpi dhe janë dëmtuar...
 • in DEKLARATAT

  Njoftim për shtyp – 14 Qershor 2013

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (K.Sh.H), që nga viti 1996 dhe në vazhdim, ka monitoruar të gjitha proceset zgjedhore të zhvilluara në vendin tonë, si ato parlamentare dhe vendore. K.Sh.H, me mbështetjen e Programit të Grandeve të Vogla të Ambasadës Amerikane, Fondacionit SOROS, organizatës suedeze CRD1 dhe në bashkëpunim me“Koalicionit për Zgjedhje ...
 • in DEKLARATAT

  Jo, të nderuar anëtarë të KQZ! Pedanat për personat me aftësi të kufizuara nuk janë mall konsumi që përdoren vetëm një herë!

  Në mbledhjen e KQZ, datë 25 Shkurt 2013, u zhvilluan diskutime për parashikimin buxhetor për zgjedhjet e 23 Qershorit 2013. Ndër të tjera, komisionerët diskutuan edhe mbi zërin “ shpenzime për mallra konsumi” ku ishin përfshirë edhe shpenzimet për prodhimin e pedanave për personat me aftësi të kufizuara, të cilat duhet të vendosen në hyrjet...
 • in DEKLARATAT

  Më shumë përgjegjësi në përmbushje të detyrimeve ligjore dhe angazhimeve të ndërmarra

    Zgjedhësit me aftësi të kufizuara ndër vite vazhdojnë të përballen me barierra të cilat i pengojnë ata të ushtrojnë një të drejtë themelore, siç është ajo e votës. Edhe pse nuk ka një shifër zyrtare për zgjedhësit me aftësi të kufizuara në Shqipëri, janë afërsisht 134 mijë persona në moshë votimi, që do të...
 • in DEKLARATAT

  Deklaratë për shtyp: Caktimi i drejtë i mandateve për çdo zonë zgjedhore
  Kusht i rendësishëm për të respektuar barazinë e votës

  Kuvendi i Shqipërisë pritet që të shqyrtojë në seancë plenare çështjen e përcaktimit të numrit të mandateve për çdo zonë zgjedhore. Ky proces, që duhet të kryhet jo më vonë se 6 muaj përpara përfundimit të mandatit të Kuvendit, është shoqëruar me debate të shumta, për shkak se KQZ nuk mundi të marrë një vendim...
 • in DEKLARATAT

  Cilido punonjës ka të drejtë për të gëzuar kushtet e punës

  28 prill 2012 Për: Presidentin Nursultan Nazarbaev Ministrin e Punëve të Jashtme Erzhan Kazykhanov Ministrin e Punëve të Brendshme Kalmuhanbed Kasimov Prokurorin e Përgjithshëm Askhat Daulbaev Kryetarin e Senatit Kairat Mami Kryetarin e Mazhilis Nurlan Nigmatulin Astana, Republika e Kazakistanit Të dashur Shkëlqesi, Ju shkruajmë për të shprehur shq...
 • in DEKLARATAT

  Letër e hapur për autoritetet e Kazakistanit lidhur me sulmin ndaj gazetarit Lukpan Akhmedyarov

  28 prill 2012 Për: Presidentin Nursultan Nazarbaev Ministrin e Punëve të Jashtme Erzhan Kazykhanov Ministrin e Punëve të Brendshme Kalmuhanbed Kasimov Prokurorin e Përgjithshëm Askhat Daulbaev Kryetarin e Senatit Kairat Mami Kryetarin e Mazhilis Nurlan Nigmatulin Astana, Republika e Kazakistanit Të dashur Shkëlqesi, Ju shkruajmë për të shprehur shq...
 • in DEKLARATAT

  Konferencë e Nivelit të Lartë mbi të Ardhmen e Gjykatës Europiane për Të Drejtat e Njeriut Deklarata e Brajtonit

  Takimi i Konferencës së Nivelit të Lartë në Brajton më 19 dhe 20 prill 2012, me nismën e Kryesisë së Mbretërisë së Bashkuar të Komitetit të Ministrave të Këshillit të Europës (“Konferenca”) deklaron si më poshtë: 1. Shtetet Palë në Konventën për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive Themelore të Njeriut (“Konventa”) riafirmojnë përkushtimin e...
 • in DEKLARATAT

  Shoqëria civile kontribuon në vendosjen e një standarti të ri në përputhje me gjykatën europiane të të drejtave të njeriut

  Kolegji Penal i Gjykatës së Lartë, në datën 7 mars 2012, i dha fund përpjekjeve disa vjeçare të ankuesve A.Lika dhe V.Laska dhe vendosi rishikimin nga ana e Gjykatës së Apelit Shkodër të vendimit penal të dhënë ndaj tyre. Ankuesit A.Lika dhe V.Laska me përfaqësimin e Komitetit Shqiptar të Helsinkit (KSHH) dhe mbështetjen e Fondacionit...
 • in DEKLARATAT

  Të merren masa serioze në lidhje me pagesat e personave me aftësi të kufizuara

  Koalicioni Shqiptar Aftësia e Kufizuar dhe Zhvillimi shpreh shqetësim për situatën, në të cilën janë përfshirë një pjesë e personave me aftësi të kufizuara, në disa rrethe, qytete, e komuna të vendit, situatë e cila lidhet me vonesën e pagesave që ata duhet të përfitonin, veçanërisht gjatë periudhës së fundit të vitit. Kjo problematikë ka...
 • in DEKLARATAT

  Konferencë për shtyp: Situata e respektimit të të drejtave të njeriut në Shqipëri për vitin 2011

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH), është një organizatë me mision mbrojtjen e të drejtave dhe lirive themelore të njeriut. Këto ditë KSHH ka festuar 21 vjetorin e saj, pikërisht në datën 16 dhjetor 1990, personalitete të shquar themeluan këtë organizatë të të drejtave të njeriut, që sot mban emrin Komiteti Shqiptar i Helsinkit.  KSHH, gjatë...
 • in DEKLARATAT

  Prioritet është garantimi i paisjes së shtetasve me karta identiteti

  LETËR E HAPUR DREJTUAR: Z. SALI BERISHA, KRYEMINISTËR I SHQIPËRISË I nderuar Zoti Kryeministër, Fillimisht na lejoni të shprehim urimet e sinqerta të Komitetit Shqiptar të Helsinkit (KSHH) për pranimin e Shqipërisë me të drejta të plota në aleancën e NATO-s. Kjo ishte aspiratë e popullit shqiptar, nxitje e mëtejshme drejt integrimit Europian. KSHH ...
 • in DEKLARATAT

  Dënojmë dhunën e ushtruar ndaj gazetarit Luan Kondi

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KSHH-së) dënon dhunën e ushtruar ndaj z. Luan Kondi, gazetar pranë gazetës Albania. Nuk është hera e parë që gazetarëve të medias së shkruar dhe elektronike, në forma të ndryshme u bëhet presion që të heshtim, të mos kritikojnë dhe të mosinformojnë publikun për çështje që ai është interesuar. Sipas deklarimeve...
 • in DEKLARATAT

  Në demokraci ka nevojë për dialog dhe konsensus

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) po ndjek me vëmendje grevën e urisë të disa deputetëve të Kuvendit të Shqipërisë. KSHH konstaton se hartimi i projektit të Kodit zgjedhor nuk iu nënshtrua një debati të gjerë politik dhe se pas përfundimit të draftimit të tij ai pritet të kalojë në Kuvend për miratim, pa të një...
 • in DEKLARATAT

  Deklaratë për shtyp – 25 Shtator, 2008

  Nje grup perfaqesuesish te komunitetit te grave: perfaqesuese te levizjes se gruas, shoqerise civile dhe botes akademike, ne perpjekjet e tyre per permiresimin e statusit politik te gruas shqiptare kerkojne nga Kuvendi i Shqiperise dhe forcave politike angazhimin e tyre ne mbeshtetje te kuotes gjinore, si element i rendesishem per promovimin e bala...
 • in DEKLARATAT

  Letër e hapur lidhur me ecurinë e punës për reformën zgjedhore

  Nga: znj. Vasilika Hysi Drejtore ekzekutive Komiteti Shqiptar i Helsikit Për: z. Ilir Rusmajli z. Fatmir Xhafa Bashkëkryetarë të Komisionit të Posaçëm Parlamentar për Reformën Zgjedhore Komisioni i Posaçëm Parlamentar për Reformën Zgjedhore   Të nderuar Bashkryetarë, Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH-ja) nëpërmjet kësaj letre, rishpreh shqetësimi...
 • in DEKLARATAT

  Letër e hapur për Reformën në Drejtësi

  Drejtuar: Z. Bamir Topi President i Republikës së Shqipërisë Znj. Jozefina Topalli Kryetare e Kuvendit të Shqipërisë Z. Sali Berisha Kryeministër Z. Enkelejd Alibeaj Ministër i Drejtësisë Partive Politike Parlamentare Deputetëve të Kuvendit të Shqipërisë Nga: Unioni i gjyqtarëve të Shqipërisë Shoqata Kombëtare e Prokurorëve Shoqata Kombëtare e Gjyq...
 • in DEKLARATAT

  Të parandalohet dhuna në stadiume

  Në 11 Maj 2008, në stadiumin e qytetit të Gjirokastrës u zhvillua ndeshja e futbollit midis ekipeve të futbollit të Delvinës dhe Sarandës. Mbas shënimit të golit nga ekipi i Delvinës, futbollistët kanë shkuar në rrjetën e shkallëve të stadiumit për të festuar me tifozët e tyre. Në këtë moment ka ndërhyrë dhunshëm policia dhe...
 • in DEKLARATAT

  Mjekët dhe personeli mjekësor kërkojnë mbrojtje të veçantë

  Në orët e para të mengjesit të datës 11 prill 2008, z. Ali Rifatllari, mjek kirurg kardiolog në Qëndrën Spitalore “Nënë Tereza” u godit me thikë në mënyrë të befasishme nga një person që thuhet se është me precedentë penale dhe i sëmurë, por që nuk është mbyllur në një institut përkatës për personat me...
 • in DEKLARATAT

  Çdo shtetas ka të drejtën të gëzojë kushte normale jetese

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KSHH-ja) gjatë ditëve të fundit ka kontaktuar në Tiranë dhe në qytete të tjera të vendit me qytetarë të shtresave të ndryshme shoqërore si: nëpunës, të papunë, fermerë, përfaqësues të minoriteteve, pensionistë, studentë, etj. Gjatë bisedave me ta, ata kanë shprehur pakënaqësi dhe shqetësimet e tyre lidhur me aspekte t...
 • in DEKLARATAT

  Gjendje e rëndë në paraburgimin e Vlorës

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit, në kuadër të monitorimit të burgjeve dhe të paraburgimeve në 12 Nëntor, kreu një vëzhgim për të konstatuar në vend gjendjen në paraburgimin e Vlorës. Grupi i vëzhgimit ndër të tjera konstatoi se Rregullorja e paraburgimit datë 11.05.2006 në disa drejtime është shkelur dhe si rrjedhim janë cënuar të drejtat e...
 • in DEKLARATAT

  Njoftim për shtyp: Pjesëmarrja në votime është shprehje e demokracisë

  Ditën e dielën, më 23 Shtator 2007, në zonën Nr. 31 të qytetit të Tiranës zhvillohen zgjedhjet e pjesshme parlamentare. Deri ditën e djeshme, problematike ka qënë trajnimi i anëtarëve të KQV-ve, jo vetëm si pasojë e ngritjes me vonesë të KQV-ve, por edhe për shkak të mosparaqitjes ditën e trajnimit të anëtarëve të tyre....
 • in DEKLARATAT

  Edhe një tjetër vrasje nga policia Greke

  Sipas informacioneve të medias, shtetasi shqiptar, Ilmi Gjata nga Dibra ka mbetur i vdekur nga të shtënat me armë të një patrulle greke në rrugën kombëtare Follorinë – Selanik. Sipas medias të ndryshme greke dhe shqiptare, polici grek që akuzohet si autor i vrasjes së shtetasit shqiptar është ndaluar. Komiteti Shqiptar i Helsinkit edhe më...
 • in DEKLARATAT

  Vendim i nxituar me pasoja të dëmshme

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit ka ndjekur me vëmendje dhe shqetësim debatin lidhur me urdhërin e KKRT-së për heqjen nga pika e “Taraboshit” të antenave të “Vizion+” dhe “Top Channel” që mundësuan përhapjen e sinjalit të këtyre stacioneve në territorin e Shkodrës. Ky vendim drastik dhe i pakonsultuar paraprakisht jusitifikohet me nevojën për zbatimin...
 • in DEKLARATAT

  Të respektohet Rregullorja e Paraburgimit

  Komiteti Shqiptar i Helsinkit në datë 17-18 Prill 2007 ka kryer një vëzhgim në dhomat e paraburgimit të Qarkut të Korçës. Qëllimi i këtij vëzhgimi ishte konstatimi i gjendjes në vend, verifikimi i disa të dhënave për kushte jo të mira në ambientet e paraburgimit si edhe për mosrespektimin e Rregullores përkatëse që zbatohet në...
 • in DEKLARATAT

  Ritmet për reformën zgjedhore duhen shpejtuar

  Duke patur parasysh se zgjedhjet periodike janë një e drejtë themelore e shtetasve, si dhe faktin se në vitin 2009 do të zhvillohen zgjedhjet parlamentare, Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KSHH-ja) përshëndet angazhimin e forcave politike për bashkëpunim dhe konsensus për realizimin e shpejtë dhe me sukses të reformës zgjedhore, element ky i rëndësis...
 • in DEKLARATAT

  Drejtësia e të miturve duhet të respektojë interesin më të lartë të fëmijës

  Sot më datë 5 dhjetor 2006, Komiteti Shqiptar i Helsinkit organizon tryezën me temë “Respektimi i të drejtave të të miturve në procesin penal”. Qëllimi i tryezës është paraqitja e gjetjeve kryesore të dala nga monitorimi i kryer lidhur me respektimin e të drejtave të fëmijëve – autor të veprave penale në gjykatat shqiptare. Në...
 • in DEKLARATAT

  Seancë dëgjimore në parlament për respektimin e të drejtave të fëmijëve

  Në datën 21 nëntor 2006, me nismën e Qëndrës për mbrojtjen e të drejtave të fëmijëve në Shqipëri (CRCA), disa organizata të të drejtave të njeriut dhe të fëmijëve, ndër të cilat edhe Komiteti Shqiptar i Helsinkit organizuan një seancë të hapur dëgjimore me nënkomisionin parlamentar për të miturit për të drejtat e fëmijëve, në...
 • in DEKLARATAT

  Deklaratë për shtyp: Dita botërore kundër abuzimit të fëmijëve

  Në kuadër të ditës botërore kundër abuzimit të fëmijëve, në datën 19 Nëntor 2006, me nismën e CRCA në bashkëpunim dhe me disa organizata të tjera për mbrojtjen e të drejtave të njeriut, ndër të cilët dhe Komiteti Shqiptar i Helsinkit reaguan nëpërmjet një deklarate publike “Qeveria shqiptare të marrë masa për ti dhënë fund...
 • in DEKLARATAT

  Deklaratë për shtyp: Qeveria shqiptare të marrë masa për t’i dhënë fund abuzimit të fëmijëve në Shqipëri

  Drejtuar: Z. Sali Berisha Kryeministër Qeveria e Republikës së Shqiperisë Për dijeni: Znj. Jozefina Topalli Kryetare e Kuvendit të Shqipërisë, Z. Genc Pollo Minister i Arsimit dhe i Shkencës, Z. Koço Barka Minister i Punës, Çështjeve Sociale dhe Shanseve të Barabarta, Z. Aldo Bumçi Ministër i Drejtësisë, Z. Maksim Cikuli Ministër i Shëndetësisë   P...
 • in DEKLARATAT

  Trajnimi i vëzhguesve dhe korrespondentëve të KShH-së “Studimi i vendimeve penale dhe vëzhgimi i proceseve gjyqësore për të miturit në gjykatat e rretheve gjyqësore”

  Në kuadër të projektit „Respektimi i interesit më të lartë të fëmijës – detyrim për të gjithë”, që KShH po zbaton, në datën 22 shtator 2006 organizoi një sesion trajnimi të vëzhguesve dhe korrespondentëve të KShH-së lidhur me studimin e vendimeve penale të formës së prerë me autor të miturin për vitin 2005 dhe ½...
 • in DEKLARATAT

  Më shumë vëmendje për trajtimin e emigrantëve shqiptarë në pikat e kontroll kalimit kufitar

  I. Hyrje 1. Në kuadër të misionit mbrojtës, edukues dhe sensibilizues lidhur me të drejtat e njeriut, KShH-ja kreu një raund misionesh vëzhgimi në disa pika kalimit kufitare. Qëllimi i misioneve ishte monitorimi i respektimit të të drejtave të emigrantëve shqiptarë nga policia shqiptare dhe ajo e huaj; evidentimi i problemeve kryesore që ekzistojnë...
 • in DEKLARATAT

  Deklaratë: Tiranë, më 20 Mars 2006

  Të drejtat dhe liritë e njeriut janë themeli i shtetit të së drejtës dhe demokracisë që duam të ndërtojmë. Shteti ka për detyrë t’i respektojë dhe t’i mbrojë ato. Ky parim bazohet në nenin 3 të Kushtetutës së Republikës së Shqipërisë. Respektimi i kufijve dhe diskrecionit që përcakton Kushtetuta për aksionin politik është garanci thelbësore...
TOP